Dubbelrum för de med is i magen

Det finns hotell och så finns det hotell. Även de mest lyxiga och välsvarvade hotellkomplex tenderar att påminna om varandra. Är man en gäst med erfarenhet av femstjärniga hotell vet man troligtvis ungefär vad man kan förvänta sig i stora drag. Serviceutbudet kan såklart variera även om upplevelsen som sådan är säkerligen mycket trivsam, men lämnar inte nödvändigtvis livslånga minnen.

Runt om i världen finns dock en del hotell som sticker ut på de mest imponerande sätt såsom till exempel ett hotell byggt av saltblock, hotellrum i trädkojastil eller bungalow med karibiskt vatten rakt under golvet. Även i Sverige har vi en utmanare som gjort sig ett namn på världskartan över spektakulära hotellrum. Om ni inte redan gissat det så pratar vi naturligtvis om ishotellet i Jukkasjärvi.

Att spendera en eller flera nätter i ett hotell byggt av is är inget man skojar bort. Här är det verkligen själva hotellvistelsen som är huvudattraktionen på resan. Tjugo mil norr om polcirkeln finner man Jukkasjärvis stolthet som på grund av naturliga skäl behöver byggas upp på nytt varje vinter. Dock är det inte bara hotellrum som byggs utan gästerna kan njuta av en hel del konst i form av isskulpturer i världsklass. För att ta sig till Jukkasjärvi flyger man smidigast till Kiruna som är närmsta större ort med flertalet flyglinjer. För att understryka hur annorlunda en natt på ett ishotell är så kan nämnas att här sover man med full vintermundering i kyltålig sovsäck. Bara det skiljer sig markant från en natt i vilket femstjärnigt hotell som helst.

Ishotellet är populärt och då säsongen begränsas till vintermånaderna bör man vara ute i god tid med sin bokning. Rummen kan ta slut snabbt på dina önskade datum så planera väl. Väl på plats gör man bäst i att passa på att uppleva den storslagna naturen som omgivningen erbjuder.