Hostels på framfart i Sverige

Att bo på ett flott hotell är sällan fel. Lyxiga frukostbufféer, rena handdukar och TV på rummet brukar kunna göra vistelsen mycket trivsam. Verkligheten kan dock uppbringa vissa hinder för denna typ av vardagslyx. Hotellrum kräver att man kan lägga några tusenlappar för några dagars vistelse. Reser man med begränsad budget behöver man därför ha möjlighet att utvärdera alternativa boenden. Studenter och unga som gör sina första utlandsresor har för vana att spendera nätterna på olika typer av hostels. Kvaliteten kan variera något oerhört, men gemensamt är att man får ett bra pris för att ha någonstans att sova. Fokus på den typen av resor är allt som oftast att vara ifrån hostelrummet för att ägna sig åt aktiviteter på dagarna. Därför brukar den yngre generationen inte prioritera komfort och lyx lika mycket som de lite mer erfarna resenärerna. På ett hostel finns också goda möjligheter att stifta bekantskap med andra resenärer då man ofta delar kök, badrum och andra uppehållsytor.

Utomlands har hostels länge varit ett vanligt förekommande budgetboende. Här i Sverige har dock inte begreppet hostel rotat sig lika starkt. På senare år ser vi dock alltmer boenden med benämningen hostel som dyker upp på strategiskt, med budgetvänliga områden. Skall man besöka någon av de större städerna brukar man därför kunna söka efter hostel och på så sätt få tag på några alternativ för att planera sin resa utefter plånbokens storlek.

Reser man i Sverige är det dock säkrast att leta efter den svenska benämningen som vi kallar vandrarhem. Det är nämligen ett mer vedertaget begrepp och det finns flertalet vandrarhem nära turiststråken runt om i hela vårt land. Egentligen är det inte så mycket som skiljer vandrarhem från hostel då principen är densamma. Kvaliteten kan variera, men det är den låga prissättningen som är huvudsaken för att inte gräva allt för djupa hål i plånboken.