Appen som utmanar hotellbranschen

Även om du inte själv har testat så känner du säkert någon som har pratat om Airbnb. Appen som har växt till en riktig utmanare för hotellbranschen på senare år och även skapat utmaningar för Skatteverket då en stor mängd människor plötsligt börjat få extra inkomster där skatten inte automatiskt är dragen.

Konceptet är i grunden enkelt. Har du en lägenhet eller hus som du kan tänka dig att hyra ut så lägger du upp den som ett objekt på Airbnb. Omvänt gäller om du själv skall ut och resa. Då söker du istället upp en lägenhet eller liknande som lämpar sig för dina önskemål. Man hyr alltså lägenheter av privatpersoner som inte nyttjar lägenheten för tillfället. Sökmöjligheterna gör det enkelt att hitta objekt som passar dina önskemål om antal bäddar, läge, faciliteter och pris med mera.

Att hyra ut eller hyra av okända privatpersoner kan säkert kännas riskfyllt för många, men då Airbnb agerar mellanhand ser de även till att inga pengar förs över förrän hyresgästen fått tillgång till objektet utan några komplikationer. Skulle det uppstå problem som att en hyresgäst har sönder något eller om någon försöker bluffa är Airbnb snabba med att agera för att minimera missnöjda kunder.

En viktig funktion är att man kan skriva omdömen på både de som hyr ut och de som hyr, vilket gör att man kan göra en bakgrundskoll på sin motpart för att försäkra sig om att tidigare användare varit nöjda med kontakten. Det ger en bra säkerhet för huruvida man litar på personen eller inte.

Den som hyr ut sätter själv priset, men generellt gäller att det går att hitta mycket förmånliga priser på bra lägenheter om man reser till lite större städer där utbudet är stort. Airbnb är helt klart en tjänst som förändrar hur vi förhåller oss till hotellpriser när vi är ute och reser.